Πώς θα φαίνονται οι πράσινες παραδόσεις σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα;  – Μέσα στίβου

Πώς θα φαίνονται οι πράσινες παραδόσεις σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα; – Μέσα στίβου

Oktober 21, 2022 0 Von admin

Αυτή η ανάρτηση είναι του Johann Beckford, συμβούλου πολιτικής στην Green Alliance.

Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα αεροπορικά ταξίδια προσελκύουν το συντριπτικό μερίδιο της προσοχής όταν πρόκειται για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών από τις μεταφορές. Αλλά όσον αφορά τις επιφανειακές μεταφορές, τα φορτηγά γίνονται ολοένα και πιο παρόν χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας μετά την πανδημία και έτσι ο αντίκτυπός τους στο κλίμα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία.

Μεταξύ 1990 και 2019, οι εκπομπές βαν αυξήθηκαν από 12 σε 19 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το 2000, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια ελαφρά φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 4,2 εκατομμύρια και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι παραδόσεις και οι παραλαβές κατ‘ οίκον, αυξάνοντας τον αριθμό των οχημάτων στους δρόμους μας, αποτελούν επίσης μεγάλη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ανησυχιών για την οδική ασφάλεια.

Ωστόσο, τα στοιχεία πριν από την πανδημία δείχνουν ότι τα περισσότερα βαν χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη μεταφορά υλικών, εργαλείων ή εξοπλισμού. Οι υπηρεσίες που παρέχουν θα γίνουν πιο σημαντικές καθώς τα σπίτια και οι υποδομές μας χρειάζονται ενημέρωση. Σαφώς, οποιοδήποτε σχέδιο για να φτάσει το καθαρό μηδέν θα απαιτήσει προσεκτική δέσμευση με εμπόρους και επιχειρήσεις για να βεβαιωθείτε ότι αποτελούν μέρος της αλλαγής.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά πρέπει να προλάβουν
Η αντικατάσταση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων με εναλλακτικές λύσεις μηδενικών εκπομπών καυσαερίων θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον περιορισμό των κλιματικών επιπτώσεων και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα. Αλλά η αγορά των ηλεκτρικών βαν είναι πίσω. Το 2021, οι οδηγοί φορτηγών είχαν λιγότερο από μισό τον αριθμό των μοντέλων που μπορείτε να επιλέξετε από τα αντίστοιχα μοντέλα οδήγησης αυτοκινήτου.

Υπάρχουν, όμως, κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Τον Ιούνιο του 2022, οκτώ τοις εκατό οι πωλήσεις νέων van ήταν ηλεκτρικά, ταιριάζοντας με τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση στόχο εντολής Zero Emissions Vehicle (ZEV) για πωλήσεις van το 2024, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό δείχνει ότι η εντολή ZEV πρέπει επειγόντως να ενημερωθεί, καθώς η αγορά κινδυνεύει να ξεπεράσει τους κυβερνητικούς στόχους, λειτουργώντας ενδεχομένως ως ανώτατο όριο στις πωλήσεις.

Τα φορτηγά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Η παράδοση είναι συχνά το τελευταίο στάδιο μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα οδικώς και σιδηροδρομικώς. Τα βαρέα φορτηγά οχήματα (HGV) διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο στο σύστημα εμπορευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με εγχώρια εγγεγραμμένα HGV να διανύουν 16,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και να ανεβάζουν 1,27 δισεκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων το 2020. Συγκριτικά, όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου χειρίζονται 438,9 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων το 2020.

Η μείωση των εκπομπών από τη μεταφορά εμπορευμάτων σημαίνει εξέταση ολόκληρου του συστήματος. Από τη ζήτηση για ένα προϊόν υπηρεσίας που βάζει πρώτα ένα φορτηγό στο δρόμο μέχρι την παράδοση του τελευταίου μιλίου που φέρνει ένα προϊόν στην πόρτα σας, υπάρχουν ευκαιρίες για πιο καινοτόμο σκέψη.

Η χρήση τρένων για μεταφορά εμπορευμάτων είναι μια καλή λύση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS), οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές εκπέμπουν το ένα τέταρτο του άνθρακα ανά μίλι που διανύεται σε σύγκριση με τα πετρελαιοφόρα φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο και οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές θα γίνουν πιο πράσινες, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδοτείται όλο και περισσότερο και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας καθαρισμένο.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταργήσει σταδιακά τις πωλήσεις ελαφρύτερων HGV έως το 2035 και όλων των HGV έως το 2040 στην πρόσφατη κυκλοφορία της. Το μέλλον της στρατηγικής των εμπορευματικών μεταφορών, αλλά η υποστήριξη για τις αναδυόμενες τεχνολογίες θα πρέπει να γίνει τώρα για να γίνει πραγματικότητα. Πολλές δοκιμές γύρω από ηλεκτρικά και υδρογονοφόρα βαρέα οχήματα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Μεταφορών και ακόμη και τα εναέρια καλώδια εξετάζονται για την τροφοδοσία ηλεκτρικών μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων στους λεγόμενους «ηλεκτρικούς δρόμους». Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αγορά κινείται προς την κατεύθυνση ηλεκτροκίνητα HGV με 30.000 σε χρήση σε όλο τον κόσμο, ενώ τα φορτηγά υδρογόνου βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της δοκιμής. Αυτό συμβαδίζει με την προτιμώμενη προσέγγιση της Green Alliance να δίνει προτεραιότητα στο υδρογόνο μόνο όπου η ηλεκτροδότηση είναι λιγότερο βιώσιμη.

Υπάρχει μια επανάσταση στο ποδήλατο για τις παραδόσεις του τελευταίου μιλίου
Για παραδόσεις τελευταίου μιλίου, η έμπνευση έρχεται από το παρελθόν. Τα ποδήλατα φορτίου έχουν αναζωπυρωθεί κατά τη διάρκεια του Covid-19, παρέχοντας τρόφιμα, ποτά, πακέτα και φάρμακα σε ανθρώπους σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Και όχι μόνο πόλεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η στολή ποδηλάτων e-cargo με βάση το North Yorkshire Cargodaleακόμη και ημιαγροτικές και αγροτικές τοποθεσίες μπορούν να εξυπηρετηθούν με συνδυασμό πεντάλ και ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την αφαίρεση φορτηγών από το τελευταίο μίλι. Τα οφέλη από τον καθαρότερο αέρα και τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα θα γίνουν αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά στις αστικές περιοχές υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χρόνοι παράδοσης μπορεί να είναι συντομεύτηκε επισης. Τα ποδήλατα e-cargo μπορούν να χρησιμοποιούν εξειδικευμένη ποδηλατική υποδομή για εξοικονόμηση χρόνου ταξιδιού και είναι ευκολότερο να παρκάρουν σε αστικές περιοχές. Αλλά πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος των ποδηλάτων φορτίου; Θα δούμε εμπόρους να χώνουν τέσσερις τροχούς για δύο (ή τρεις); Μπορούν τα e-cargo ποδήλατα να είναι πραγματικά μια βιώσιμη επιλογή για αγροτική παράδοση, συλλογή και ταξίδια;

Τους επόμενους μήνες, η Green Alliance θα επιδιώξει να απαντήσει σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον των παραδόσεων και των ναύλων σε έναν καθαρό μηδενικό κόσμο.