Θα τηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο την υπόσχεσή του να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου;  – Μέσα στίβου

Θα τηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο την υπόσχεσή του να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου; – Μέσα στίβου

November 10, 2022 0 Von admin

Αύριο, στη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, μπορούμε περιμένετε να ακούσετε ενημερώσεις από παγκόσμιους ηγέτες σε σχέση με την Παγκόσμια υπόσχεση μεθανίου. Το Green Alliance κυκλοφόρησε πρόσφατα νέα ανάλυση Διερεύνηση πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 43 τοις εκατό και πώς θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπο υποστηρίζοντας άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εκπομπές. Όμως, παρά την υπογραφή της δέσμευσης και τη δέσμευση για ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030 στην περσινή COP26, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη μοιραστεί σχέδια για το τι θα κάνει.

Το μεθάνιο είναι 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2 πάνω από 20 χρόνια, και σχεδόν 30 φορές πιο ισχυρό στη θέρμανση κατά τη διάρκεια ενός αιώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να διασπαστεί, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο από το CO2. Έτσι γρήγορες μειώσεις των εκπομπών μεθανίου, όταν συνδυάζονται με CO2 κοψίματα, μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη ψύξη του πλανήτη. Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες να μείνουμε κάτω από το όριο της συμφωνίας του Παρισιού του 1,5°Σε περίπτωση υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει να περιορίσουμε επειγόντως τις εκπομπές μεθανίου. Αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε με μεγάλες κλιματικές επιπτώσεις και σημεία ανατροπής.

Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου θα επιταχύνει τη δράση για το κλίμα
Επειδή το μεθάνιο είναι βραχύβιο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την κλιματική αλλαγή είναι ο ρυθμός που εκπέμπεται. Σε αντίθεση με την CO2, όπου το συνολικό ατμοσφαιρικό απόθεμα άνθρακα είναι σημαντικό, η μείωση του ρυθμού των εκπομπών μεθανίου μπορεί να μειώσει γρήγορα την υπερθέρμανση. Οι υποστηρικτές της δέσμευσης ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αναιρέσει 0,2°C της θέρμανσης μέχρι το 2050.

Η Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου είναι ένα διπλωματικό επίτευγμα, αλλά δεν είναι χωρίς τους επικριτές της. Μερικοί επιστήμονες του κλίματος προτείνω ότι θα χρειαστούν ακόμη πιο δραστικές μειώσεις των εκπομπών μεθανίου κατά 50% έως το 2030 για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2°C. Αλλά, ό,τι κι αν λέει η υπόσχεση, δεν σημαίνει τίποτα εάν οι υπογράφοντες δεν ακολουθήσουν δράση.

Οι εκπομπές μεθανίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται κυρίως από τους τομείς της γεωργίας, των αποβλήτων και της ενέργειας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου από τα απόβλητα. Ο φόρος υγειονομικής ταφής, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες δέσμευσης και χρήσης του μεθανίου που παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών αποβλήτων, έχει μειώσει τις εκπομπές μεθανίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 68 τοις εκατό από το 1990. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων που εκτρέπονται από τους χώρους υγειονομικής ταφής έχουν καταλήξει σε αποτεφρωτήρες, απελευθερώνοντας CO2 εκπομπών. Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για τον τομέα των αποβλήτων να προχωρήσει περαιτέρω. Η προώθηση μιας προτεινόμενης απαγόρευσης των οργανικών αποβλήτων που πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τη δέσμευση μεθανίου από χώρους υγειονομικής ταφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 62 τοις εκατό των εκπομπών έως το 2030 (με βάση το 2020). Αλλά η απαγόρευση δεν πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη αποτέφρωση. Αντίθετα, τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις αναερόβιας χώνευσης.

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να διαρρέει μεθάνιο από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου;
Επίσης διαρρέει μεθάνιο από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και από αγωγούς διανομής κατάντη. Καθώς η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί για χρόνια, πρόκειται για σκανδαλώδη σπατάλη ενός πόρου που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια. Όπως έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απεικονίζεται, υπάρχουν σχετικά εύκολοι τρόποι για να αφαιρέσετε τουλάχιστον το 72 τοις εκατό των εκπομπών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Νορβηγία απαγόρευσε τη ρουτίνα των καψίματος ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά η αδύναμη νομοθεσία σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαέρωση και την ανάφλεξη. Με τις τρέχουσες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να χρειάζονται περαιτέρω κίνητρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να τους αφήσει να ξεκολλήσουν.

Η γεωργία έχει τη δυσκολότερη πρόκληση και την πιο μακρινή πρόκληση. Ως ο μεγαλύτερος τομέας εκπομπής μεθανίου, πρέπει να λάβει επείγουσα δράση. Οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία (κυρίως από τη διαχείριση της κοπριάς και το στομάχι μηρυκαστικών όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα) ήταν πεισματικά υψηλές εδώ και δεκαετίες. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, εν μέρει με τη στροφή σε εναλλακτικές πρωτεΐνες αλλά και με την επανεξισορρόπηση προς πιο υγιεινές δίαιτες με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θα είναι μέρος της λύσης. Οι πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που καταστέλλουν το μεθάνιο και η καλύτερη διαχείριση του πολτού είναι τεχνοεπιδιορθώσεις που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Με το συνδυασμό αυτών των παρεμβάσεων, οι εκπομπές μεθανίου στο ΗΒ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα τέταρτο.

Το ΗΒ μπορεί να μεγεθύνει τη δράση βοηθώντας άλλες χώρες για το μεθάνιο
Η δράση στο σπίτι είναι σημαντική, αλλά, όπως γνωρίζουμε, η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και κανείς δεν κερδίζει αν δεν γνωρίζουμε όλοι. Με την ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια μείωση των εκπομπών μεθανίου. Για παράδειγμα, το μεθάνιο των χωματερών είναι μια μεγάλη πρόκληση στη Λατινική Αμερική. Η δέσμευση του 70 τοις εκατό του μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές κατά τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια τόνους, διπλάσιο από το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020. Η καλλιέργεια ρυζιού είναι μια σημαντική πηγή μεθανίου αλλού, αποτελώντας το 12 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών. Εντάσσοντας τη δράση για το μεθάνιο σε προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να τονώσει την αποτελεσματικότερη παραγωγή ρυζιού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με βιώσιμη εντατικοποίηση του ρυζιού μπορεί να μειώσει τις εκπομπές έως και 50 φορές το σύνολο του εγχώριου Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς η διάσκεψη για το κλίμα COP27 εξελίσσεται, η Αίγυπτος έχει δίκιο να γιορτάζει δική του επιτυχία στην αντιμετώπιση του μεθανίου. Υπάρχει επίσης πίεση σε χώρες που δεν έχουν ακόμη υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, όπως η Κίνα, η Ινδία και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως πρωταθλητές της υπόσχεσης, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να υποδείξουν πού έχει σημειωθεί πρόοδος και πού δεν έχει σημειωθεί. Αυτή είναι η ευκαιρία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφύγει τη ντροπή του να κληθεί για την αδράνειά του και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο για το μεθάνιο καθώς παραδίδει την προεδρία της COP στην Αίγυπτο.